"Väldigt allvarligt"

Breiviks manifest såldes på svenska boksajter

1:46 min

Norska terroristen Anders Behring Breiviks manifest har i några månader gått att köpa på flera av Sveriges största bokbutiker på nätet, tillsammans med antisemitiska böcker från samma förlag.

– Väldigt, väldigt allvarligt, jag hoppas den tas bort så fort som möjligt, säger Lisbeth Kristine Røyneland som är ordförande för Nasjonal støttegruppe 22 juli, vars dotter dog i terrorattacken snart för nio år sedan.

– Han har fått fängelse med väldigt sträng besöks- och brevkontroll för att han inte ska kunna vidareförmedla sitt budskap till andra, fortsätter hon.

För några hundralappar har manifestet, som bland annat innehåller instruktioner om hur man begår terrorbrott, gått att köpa på boksajter som Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.

Under förlagets namn har det även funnits flera andra antisemitiska boktitlar som också legat ute till försäljning.
Adlibris är en av nordens största leverantörer av böcker på nätet och det är inte första gången antisemitiskt och rasistiskt innehåll ligger ute.

Boksajterna själva har hela tiden hävdat att det är svårt att hålla koll på strömmen av dom drygt 75 000 titlar som automatiskt laddas upp varje månad, i Adlibris fall. Men manifestet har blivit bortplockat ur Adlibris sortiment förut - efter att det uppmarksammats av norska NRK förra året. Elias Vieglins är PR-ansvarig på Adlibris.

– Det är klart att det är allvarligt. Eftersom vi har tagit bort det tidigare så kan jag inte förstå varför det dykt upp igen. Det är något vi kanske behöver se över, säger han.

– Men gör vi några tekniska lösningar så kommer tekniken göra att det blir svartvitt, och då kanske vi missar andra böcker. Och i så fall är det bättre att vi sätter en bevakning på vissa, som behövs göras i det här fallet, som vi på något sätt missat att göra.

Men nu har de alltså under några månaders tid legat ute på Adlibris igen.

– Jag kan förstå att man som bokförsäljare kan tycka att det är svårt att veta var gränsen ska gå. Även politisk kontroversiell litteratur kan det finnas något värde i, säger Daniel Poohl, VD på stiftelsen Expo som jobbar mot antirasism.

– Men att sälja Breviks manifest kan inte jag se ryms inom ramen för en sådan diskussion. Det manifestet syftar till att förklara och uppmuntra till massmord, fortsätter han.

Adlibris och Bokus har plockat bort manifestet och förlaget ur sitt sortimentet efter att Kulturnytt varit i kontakt med dem. Kulturnytt i P4 söker Bokus/Akademihandeln för en kommentar.