Coronapandemin

Tegnell: Fler åtgärder hade behövts

1:59 min

Sverige borde ha satt in fler åtgärder mot coronaviruset redan från början. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med Ekot.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort.

Någonstans mittemellan?

– Ja, jag tror att det finns förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige, helt klart. Och det vore bra att veta mer exakt vad man ska stänga ner för att hindra smittspridningen bättre.

Till skillnad från många andra länder i Europa valde Sverige en strategi som skulle begränsa smittspridningen av coronaviruset, samtidigt som riskgrupper skulle skyddas. Inte trycka tillbaka det så mycket som möjligt.

Strategin har låtit oss ha ett mer öppet samhälle.

Men det har också gjort att smittspridningen fortsatt i samhället om än på en lägre nivå och även om dödsfallen sjunkit, så dör fortfarande närmare 50 personer om dagen i Sverige. Och sammanlagt har över 4 000 personer dött i Sverige efter att de smittats av det nya coronaviruset.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har hela tiden hävdat att Sverige haft den mest uthålliga strategin men han är numer också självkritisk. Det är bland annat de höga dödstalen som fått Anders Tegnell att tänka om.

Har för många fått dö för tidigt i Sverige hittills?

– Ja, absolut.

Och hade det gått att göra något åt?

– Ja, det är det vi får fundera på i framtiden om det hade funnits något sätt att hindra det.

Men samtidigt som han gärna skulle velat använda mer åtgärder som pressat tillbaka coronaviruset snabbare och längre är han fortfarande osäker på vilka åtgärder Sverige borde infört. Eller om det bara är så att vi borde infört alla åtgärderna på en gång i stället för steg för steg.

– Egentligen har alla länder slängt in allt med en gång. Sverige är ett av de få länder som jobbat upp ett stopp mer och mer. Alla andra länder började med jättemycket på en gång, och problemet med det är att man egentligen inte vet vad av alla åtgärder man vidtagit som har bäst effekt. Möjligen får vi veta det nu när man börjar plocka bort åtgärder, en i taget, och då kanske vi får någon slags lärdom om vad ytterligare, förutom det vi gjorde, skulle man kunna göra utan att köra den totala nedstängningen.