Coronakrisen

Facket larmar: Krisen får sjuksköterskor att säga upp sig

1:46 min

Runt om i landet kommer nu rapporter om att fler och fler sjuksköterskor säger upp sig.

Anledningarna varierar, men den största orsaken är att personal slitit ut sig de senaste tiden när de vårdat covid-19-patienter och att de inte får några besked om semester i sommar.

– Man har gett jättemycket i tre månader. Man har jobbat under förutsättningar som man aldrig innan någonsin hade kunnat tänka sig. När man är hemma så sover man mest och vilar, har inte tid för familj och återhämtning, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Jönköping, Värmland, Uppsala och Umeå. På flera håll i landet kommer nu alltså rapporter om sjuksköterskor som valt att säga upp sig.

På Norrlands universitetssjukhus har 12 medlemmar i Vårdförbundet i dag bestämt sig för att sluta. I Uppsala sa tidigare i maj fyra av nio narkossjuksköterskor upp sig på Samariterhemmet.

Tidigare i dag intervjuades Pernilla Ehn på länssjukhuset Ryhov i P4 Jönköping om varför hon för några dagar sen valde att sluta.

– Hade någon sagt det till mig för två månader sedan så hade jag inte trott på det. Nu har ju regionen med all önskvärd tydlighet visat att den inte värdesätter vårt arbete, säger Pernilla Ehn.

Ekot har också ställt frågan till Kommunal, som organiserar undersköterskor, men de uppger att de inte hört något om uppsägningar bland den yrkesgruppen på grund av covid-19.

Anledningarna till att sjuksköterskor säger upp sig är flera, men den absolut vanligaste orsaken är att man är sliten efter flera månaders intensivt arbete med covid-19-patienter och att det dröjer med besked om sommarsemestrar.

– Jag tycker att arbetsgivarna har hanterat semestrar alldeles för sent och med en bild av att man inte behöver ge någon ersättning för den här semestern, säger Sineva Ribeiro på Vårdförbundet.