George Floyds död

Frankrike stämmer in i protesterna

1:45 min

På flera andra håll i världen anordnades under tisdagen manifestaioner mot polisvåld och rasism. Bland annat i Frankrike, där ett uppmärksammat dödsfall vid ett polisingripande i en parisförort 2016 har gett upphov till nya protester som i kväll mötts med tårgas av polisen.

”Utan rättvisa, ingen fred och alla hatar polisen”, skanderade demonstranter framför högsta domstolen i Paris och i flera franska städer på tisdagskvällen.

Plakaten som reste sig över folkmassan bar många likheter med de som synts under protesterna i USA. Kanske framförallt orden "jag kan inte andas", som yttrades av amerikanen George Floyd under ett polisingripande i Minneapolis förra veckan.

Samma ord ska ha yttrats av 24-årige Adama Traoré, strax innan han avled i en polisbil i en parisförort 2016.

Polisens utredning av dödsfallet har dragit ut på tiden, bland annat på grund av motstridiga rättsmedicinska rapporter. Förra veckan slog ännu en officiell utredning fast att Adama Traoré dog av ett hjärtfel orsakat av en genetisk sjukdom - något som tillbakavisas av flera expertutlåtanden som låtits göras av 24-åringens familj.

Den senaste, som offentliggjordes på tisdagen, fann att Traoré kvävdes ihjäl när tre polismän lade sin vikt på hans kropp.

Aktivister menar att händelsen visar på rasism och övervåld inom det franska polisväsendet, något som Polischefen i Paris har tillbakavisat. Tisdagens demonstration skedde utan polisens tillstånd, och i strid mot det förbud mot folksamlingar på över tio personer som råder i Frankrike på grund av coronaviruset.