Ekonomi

Basindustrin mindre krisdrabbad än övrigt näringsliv

1:57 min

Gruv- och pappersindustrin är bland dem som klarat sig bättre. Men i en ny prognos spår Industriarbetsgivarna ändå att produktionen minskar med 6 procent i år.

När andra delar av världen har stängt sin produktion har svenska gruvor, pappers- och sågverksindustri tuffat på. I vissa fall har svensk industri till och med gynnats, enligt Industriarbetsgivarna.

– Både vissa länder och vissa produkter har gått bra, exempelvis förpackningsmaterial, säger Kerstin Hallsten som är chefsekonom på Industriarbetsgivarna.

Exporten av mjukpapper som toalettpapper ökade med 23 procent under mars månad, en förändring som sticker ut i Industriarbetsgivarnas sammanställning.

Stål- och metallindustrin lyfts fram som den sektor med störst problem. Totalt sett spås produktionen minska i basindustrin med 6 procent i år och stiga med 5 procent nästa år.

Chefsekonom Kerstin Hallsten säger att basindustrin hittills har kunnat leva på redan lagda ordrar, men att den kan drabbas hårdare senare i krisen.

Industriarbetsgivarna räknar med att Sveriges BNP faller med 6 procent i år och att arbetslösheten ligger på 10 procent i slutet av året.

Det finns en risk nu, säger Kerstin Hallsten, att politikerna tycker att det värsta är över i krisen.

– Man kanske på Finansdepartementet tycker att man betalat ut mycket pengar redan men då ska man komma ihåg att basindustrin drabbas i ett senare skede och då är det helt avgörande att det finns pengarna kvar även till de företagen, säger Kerstin Hallsten på Industriarbetsgivarna.