Polen

Polen väljer ny president – datum bestämt

2:06 min

Den 28 juni hålls det presidentval i Polen, meddelade underhusets talman Elżbieta Witek dag. Presidentvalet var tidigare planerat till 10 maj, men ställdes in på grund av coronapandemin.

Presidentvalet har varit en stridsfråga i Polen där regeringspartiet Lag och Rättvisa planerade att hålla valet i maj, men där oppositionen krävt att det ska skjutas upp på grund av coronapandemin. Efter flera turer beslutade regeringen till slut att skjuta upp valet.

Den utdragna valupptakten har präglats av flera kontroverser. Nyligen bytte det största oppositionspartiet ut sin presidentkandidat. Warszawas borgmästare Rafał Trzaskowski ska nu kandidera för Medborgarplattformen – en rockad som regeringsanhängare menar var den egentliga anledningen till varför oppositionen varit så angelägen om att skjuta upp valet.

Men mitt i den här valrörelsen har också en helt annan fråga kommit att överskugga debatterna, nämligen en låt.

Låttiteln som till svenska kan översättas: Din smärta är bättre än min, anspelar på att ledaren för Lag och Rättvisa Jaroslaw Kaczyński, besökte sin mors grav nyligen, trots att kyrkogårdarna har varit stängda under coronapandemin.

Låten spelades på den polska public service kanalen och seglade snabbt upp på topplistorna men togs bort från hemsidan kort därefter, något som väckt frågan om censur. Demonstrationer har hållits utanför radiostationen och flera programledare har sagt upp sig i protest. Nyligen avgick också chefen för radiokanalen.