Larmade om skandalen

Visselblåsarna i Macchiarini-fallet kräver ersättning av staten

2:03 min

De så kallade visselblåsarna i Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet begär nu ersättning av staten. Det handlar om de forskare som larmade om att kirurgen Paolo Macchiarini fuskat med forskning och resultat av transplantationer med konstgjorda luftstrupar.

Visselblåsarna menar att de utsatts för repressalier efter att de larmade om Macchiarini och att de aldrig fick möjligheten att försvara sig.

– Karolinska har satsat allt sitt krut på att på olika sätt försöka smutskasta oss. Och troligtvis blir den typen av repressalier livslånga, säger Oscar Simonson.

Paolo Macchiarini är kirurgen som stod i centrum för den medicinska skandalen med inopererade syntetiska luftstrupar vid Karolinska Institutet - en skandal som briserade 2016.

Oscar Simonson var en av de visselblåsare som larmade till KI:s ledning om att Macchiarinis forskning inte verkade stämma, och efter uppmärksamheten som skandalen senare fick så fälldes Macchiarini för forskningsfusk.

Men även de som hade larmat, visselblåsarna, blev fällda av KI eftersom de medverkat i forskningen på olika sätt. Oscar Simonsson bedömdes vara "klandervärd", som det stod i beslutet från KI. Visselblåsarna har hela tiden menat att Macchiarini vilseledde forskarvärlden och sina medförfattare till forskningsartiklarna när han beskrev transplantationerna som lyckade.

Allt det här har enligt dem lett till att de haft svårt att fortsätta forska, och de har under alla år hävdat att det här var KI:s bestraffning för att de riktat ljuset på ett problem på Karolinska.

Nu kan Ekot berätta att visselblåsarna i dag kommer att skicka in en begäran till Justitiekanslern. Där begär de dels ersättning, totalt strax över 180 000 kronor tillsammans, och dels att beslutet från KI om deras del i forskningsfusket ska kunna prövas av domstol.

De har tidigare försökt överklaga KI:s fällningar, men de har då nekats prövning eftersom det då inte fanns en sådan möjlighet när det gäller fällningar om forskningsfusk.

Visselblåsarna menar att det är en viktig principfråga att KI inte ska kunna avgöra frågan om deras delaktighet i Macchiarinis forskningsfusk på det sätt som gjorts. En sån här fråga ska kunna prövas i domstol.

– Det är ett direkt brott mot europeiska mänskliga rättigheterna. Det är inte rimligt att man i en demokrati och rättsstat inte har rätt att försvara sig, säger Oscar Simonsson.

Karolinska Institutet vill inte ställa upp på intervju i Ekot. Men i ett mejlsvar skriver universitetet att de inte har någon kommentar till anklagelserna från visselblåsarna om repressalier. Gällande fällningarna skriver KI att alla forskare har ett ansvar för sin medverkan i en vetenskaplig artikel.

Oscar Simonsson hoppas på att en prövning ska ge klarhet.

– Vi hoppas att Justitiekanslern tycker det är fullt rimligt att vi i Sverige, som är en demokrati och en rättsstat, har rätt att försvara oss, säger han.