Rwanda

Misstänkt för folkmord – ska prövas i FN-domstol

1:27 min

Den rwandiske före detta affärsmannen Felicien Kabuga, misstänkt för delaktighet i folkmordet i Rwanda på 90-talet, kan prövas i en FN-domstol. Det beslutade en fransk domstol idag.

Han har kallats Afrikas mest eftersökte person – Felicien Kabuga, affärsmannen som misstänks ha finansierat och beväpnat milisgrupper och grundat den radiostation som hetsade fram folkmordet i Rwanda 1994, då över 800 000 människor dödades - de flesta ur landets tutsi-minoritet.

Felicien Kabuga har begärts utlämnad av den FN-domstol som tagit över oavslutade fall från den nu nedlagda Internationella Rwandatribunalen. Men den 84-åriga Felicien Kabuga vill ha sin sak prövad i en fransk domstol. Via sina advokater menar han att han inte skulle få en rättvis rättegång av FN, och att hans höga ålder och vacklande hälsa förhindrar ett utlämnande. Dagens dom ogillar argumentet och slår fast att Kabuga kan utlämnas.

De senaste decennierna har många andra högprofilerade personer från folkmordet hittats och dömts. Senast förra veckan då den förre borgmästaren Ladislas Ntaganzwa dömdes till livstids fängelse i Rwanda.

Felicien Kabuga har hållit sig undan rättvisan i över 25 år. Men för några veckor sedan greps han i Paris, där han bodde under falskt namn. Han kunde gripas efter att polisen skuggat en av hans söner till adressen.