Coronakonst

Här är sommarens utomhuskonst!

I Borlänge får Paradistunneln som förbinder Tjärna Ängar med Sportfältet ett annorlunda konstverk i år. Det är konstnären Aleksandra Stratimirovic som skapar ett verk med ljus, färg och poesi.


Färgsättarna i Botkyrka kommun – unga urbana konstnärer ställer ut vissa av konstverken utomhus.


New York-konstnären Shai Dahan, startade streetartfestivalen No Limit i Borås och fick med sig fastighetsägare, som har upplåtit "sina" väggar för muralmålningar. 17-20 september.


Helt plötsligt... dyker det upp kultur nära dig! i Falköping. Under våren och sommaren kommer kultur i olika former att dyka upp på olika utomhusplatser runt om i kommunen. Var beredd på allt från musik och teater till dans och annat.

Hunnebostrand finns en skulpturpark ; Uddenskulptur 2020 öppnar 27 juni med nya verk.

Städernas konstverk och skulpturer bjuder förstås på många skulpturvandringar  här hittar du Göteborgs konstkarta med alla offentliga konstverk att upptäcka ca 1500 stycken faktiskt! Stockholm lär ha ännu fler...  Och här är Malmös!

Längs Djurgårdsbrunnskanalen i Stockholm ordnas årligen en skulpturutställning i år med land-art-konstnären Alice Aycock från USA.

På Öland finns en diktvandning; kring Anna Rydström barndomshem i Ventlinge  finns hennes dikter längs med en vandringsstig. 

På Mörbylångaleden på  sydöstra Öland finns tre fasta verk är placerade sedan många år.

Sollidenparkens skulpturer finns att se i parken året runt och man ska förstås inte missa labyrinten på Blå Jungfrun om man tar sig dit. 

Påskallavik söder om Oskarshamn har skulpturer av Arvid Källström i trädgården 

I Örebro var redan sommarens Open Art framflyttade men kvar finns fortfarande den enorma gummiankan på Järntorget och popcorn-skulpturerna i Hästhagen bland annat.

I tre etapper kommer skulpturer att avtäckas i Vadstena Folketspark, totalt blir det 12 konstverk som
besökare kan ta del av under sommaren med start från den 13 juni.

Norrtälje ordnar varje år "Konst i ån" under somrarna. I år är temat "Antropocen" - människans tidsålder. Istället för gruppguidningar kan man med qr-kod få en guidad visning digitalt.

Konst på hög i Kumla.På Kvarntorpshögen på Närkeslätten finns en 100 meter hög slagghög där det sedan många år också finns en skulpturpark.

Skulptur i Pilane på Tjörn möter skulpturer, skärgården, jordbrukslandskap, djur och järnåldershistoria.

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum för nutida konst och design i tre stora lador. 


Wanås i Östra Göinge presenterar i år  "Sowing Into Painting", en separatutställning med nyproducerade verk av den internationellt välkända Kimsooja.
 
Fotografiska visar sin Open air  50 världskända fotografer  i reklampelare i Stockholms innerstad.

I Älmhult har rondellkonsten redan skapat rubriker – älskad av vissa för sin coola och oväntade uttryck, andra menar att den är ful och trafikfarlig.

I Umedalens skulpturpark finns ett 40-tal skulpturer av  svenska och internationella konstnärer. Parken är öppen för allmänheten och kan besökas året om, dygnet runt kostnadsfritt.

Konstvägen Sju älvar kallas världens längsta konstutställning, vägen från kusten i Holmsund till Borgafjäll i Södra Lapplandsfjällen som kantas av totalt 12 olika konstverk.

I Östra Ämtervik i Värmland hittar du Alma Löv Museum, ett konstprojekt och en konstgård med utställningar både inne och utomhus, mycket nytt varje sommar.

Värmlands museum i Karlstad har vänt konstverk utåt mot fönstren, så folk kan se utställning trots att museet just nu är stängt.

Von Echstedtska gården i Säffle har konst i utemiljö med landets kanske vackraste utedass med takmålningar.

Konstinstallation med ljudinslag om finnskogen utomhus på Finnkulturcentrum i Torsby

Konstens väg i Övertorneå består av konstverken "Stjärnor över himlen" och "Bro över tiden" av konstnären Chun Lee Wang Gurt, som har döpt denna första offentliga gestaltning längs Konstens väg. Ett minnesmärke över järnvägsepoken i Övertorneå kommun 1914-1986.

I Luleå finns Skulpturparken Kronan med vackra skulpturer som kan ses året runt. Konstnärer från hela världen har bidragit med skulpturer som kommit till vid symposier och sommarbiennaler.

I Halland finns Konsthallen i Hishult med den stora skulpturparken flankerad av 400 rhododendron.

Guiden uppdateras! Saknar du något? maila kulturnytt@sr.se