Coronapandemin

Älvsjö fältsjukhus avvecklas – användes aldrig

1:29 min

Fältsjukhuset i Älvsjö kommer att läggas ner. Det beskedet kom Region Stockholm med alldeles nyss på en pressträff.

– Under de senaste veckorna har vi sett ett något minskat sjukvårdsbehovs med anledning av covid-19. Samtidigt har vi sett en unik ökning av sjukvårdskapaciteten vid våra akutsjukhus och andra vårdformer, som vi innan trodde var helt omöjligt, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Fältsjukhuset byggdes för att kunna ta emot covid-19-patienter och har haft 140 platser, men har alltså inte tagot emot några patienter.

Björn Eriksson säger att beslutet om att bygga ett fältsjukhus togs i ett läge där den kunskap som fanns, främst från Kina och Italien, då pekade på ett stort sjukvårdsbehov och där experter inom sjukvårdsapparaten i regionen gjorde olika prognoser som pekade på att sjukvården inte skulle klara av att ta hand om coronapatienter såsom utvecklingen såg ut då. Regionen fattade då beslutet att ta det säkra före det osäkra, säger Björn Eriksson.

– Vi såg Älsjö sjukhus som en hemförsäkring, något vi hoppades slippa använda men absolut behövde ha. Vi kunde tidigt slå fast att sjukvård bedrivs bäst i de lokaler som är från början är byggda för sjukvård, så mycket sjukvård som möjligt vid våra akutsjukhus och ordinarie vårdformer.