AI

AI tar reda på det perfekta kontoret

1:22 min

Hur ser egentligen det perfekta kontoret ut? Ja det har forskare i Australien försökt ta att reda på - med hjälp av artificiell intelligens.

Under den rådande pandemin så har ju många jobbat hemifrån, men för många av oss väntar det vanliga kontoret i takt med att restriktioner börjar hävas.

Men hur ser egentligen det perfekta kontoret ut?

Med hjälp av artificiell intelligens har forskare i Australien försökt ta att reda på just det.

Under en månads tid deltog cirka 30 personer i studien. De var alla anställda på samma företag som använde sig av aktivitetsbaserade kontor, alltså medarbetare fick bland annat välja plats beroende på vad de i stunden jobbade med.

Data om bland annat temperatur. luftkvalitet och ljudnivåer samlades in. Sedan fick AI:n, med hjälp av sensorer, lära sig att se mönster i medarbetarnas koncentrationsförmåga.

Och vad kom AI:n, och forskarna, fram till? Ja bland annat att alla tycks ha olika behov. Men många hade en favoritplats och fick de inte sitta där sjönk koncentrationen. Och de flesta tyckte att temperaturer under 22,5 grader var för lågt. Och ju längre arbetsdagen gick desto känsligare blev man för sådant som temperatur och luftkvalitet.

Referens: LIono et al. "An Ambient-Physical System to Infer Concentration in Open-plan Workplace". IEEE Internet of Things Journal, 2020. Doi:10.1109/JIOT.2020.2996219.