"Att Cannes valde min film är som att vinna en Oscar"

2:00 min

"Ultrapowerful" och "disturbing". De omdömena fick Ninja Thybergs film "Pleasure", när Cannes presenterade vilka filmer som hör till deras utvalda för 2020.

- Eftersom min film handlar om porr och människor i den branschen så är det extra viktigt att få erkännandet att lyftas in i det här finrummet. Det säger filmregissören Ninja Thyberg.

Igår kväll presenterade ledningen för Cannes Film Festival 56 filmer som tillhör årets ""Officiell Selection". Eftersom det inte blev någon festival i år, kommer filmerna inte att ha premiär i Cannes. Men en film som blir utvald av Cannes Film Festival kommer troligen att få det lättare att distribution i fler länder och också visas på fler dukar när biograferna väljer filmer. Med på listan fanns en till svensk film - Magnus von Horns film "Sweat" som handlar om en polsk influencer.

I "Pleasure" får vi följa en ung svensk tjej som åker till Los Angeles med målet att bli nästa stora porrfilmsstjärna.

- Fokuset är den kvinnliga blicken. Att titta på en mansdominerad värld med ett kvinnligt perspektiv. Vi vänder kameran åt den andra hållet och får se det man inte får se i vanliga fall.
Det handlar om perspektiv och makt, säger Ninja Thyberg.

Enligt Svenska Filminstitutet är det 55 år sen en svensk debut-långfilm fick vara med i Cannes officiella urval.

 Även filmen "Druk (Another round)" av danske regissören Thomas Vinterberg som delvis spelats in i Sverige finns med på listan.

Björn Jansson
bjorn.jansson@sverigesradio.se