Corona-viruset

Snart okej att resa inom hela Sverige igen

2:54 min
  • Det ska bli tillåtet att resa inom hela Sverige igen, fast bara om man är frisk.
  • Från och med den 13 juni så är det okej för oss att resa längre inom landet.
  • "Men läget är fortfarande allvarligt, beskedet innebär inte att faran är över, så varenda resa som nu görs här i sommar ska göras med försiktighet", säger statsminister Stefan Löfven.

Det ska bli tillåtet att resa inom Sverige igen. Fast bara om man är frisk. Det säger statsminister Stefan Löfven:

– Sverige är på väg in i ett bättre läge och därför kan vi också idag ge besked om inrikes resor. Från och med den 13 juni så bedöms symptomfria personer kunna resa i Sverige, säger Stefan Löfven.

Från och med nästa lördag, den 13 juni, så är det alltså okej att resa inom hela Sverige igen. Under en tid nu när corona-viruset har spridits så har det ju bara varit okej att resa högst två timmar bort från där man bor.

Färre med covid-19 som vårdas på sjukhus

Det är färre som är allvarligt sjuka av corona-viruset just nu. Men det kan bli fler smittade igen, så det gäller att fortsätta att vara försiktig, säger statsministern:

– Läget är fortfarande allvarligt. Det här beskedet innebär inte att faran är över, så varenda resa som nu görs här i sommar ska göras med försiktighet, säger Stefan Löfven.

Vi ska alltså fortfarande hålla avstånd till andra människor, undvika trängsel och stanna hemma om vi känner oss sjuka.

Viktiga regler gäller ännu

Dessutom gäller det att fortfarande skydda de som är gamla och särskilt känsliga för att bli allvarligt sjuka av viruset. Därför gäller fortfarande flera viktiga regler, berättar regeringens vice statsminister Isabella Lövin:

– Till exempel besöksförbudet på äldreboenden. Förbudet mot sammankomster med mer än femtio personer. Reglerna mot trängsel på restauranger, barer och cafeer. Och givetvis de rekommendationer som gäller personer över 70 år, säger Isabella Lövin.

Glada lyssnare som vill resa

Och många som har längtat efter att få resa iväg är såklart glada över beskedet. Flera av Klartexts lyssnare skriver om det i vår grupp Klartextnätverket på Facebook:

Soy Johansson skriver:

"Jaaaaaaa, äntligen! Ja, jag ska träffa mina barn som jag inte träffat på lång tid. Och mamma och syskon och vänner. Och jag ska följa med en kompis till Ullared. Massa saker ska jag göra, men jag ska såklart följa restriktioner och hålla avstånd."

Och Rickard Karlsson skriver:

"Jag tror att det blir en biltur nedåt i Sverige med min nyinköpta Volvo V70. Givetvis under förutsättning att jag är frisk då. Kommer även hålla avstånd till andra och vidta försiktighetsåtgärder."