Miljökatastrof

20 000 ton diesel har läckt i arktisk flod

2:09 min

En stor miljökatastrof har inträffat i de nordliga delarna av centrala Sibirien. 20 000 ton diesel har läckt ut i en känslig arktisk flod och det kommer att ta decennier att städa upp, säger ryska Greenpeace.

En mindre bärbar pump sätts igång vid en flodkrök där några män lägger ut röda länsar för att stoppa dieseln och pumpa upp den. Det är ett enormt arbete, floden Ambarnaja som stilla flyter genom den vidsträckta gröngråa ryska tundran, är helt och hållet färgad i vinrött.

– Det kommer att ta decennier att städa upp det här, säger Vasilij Jablokov från ryska Greenpeace. Dieseln ska tas upp, transporteras därifrån och själva jorden ska renas.

Dieseln rann ut i floden Ambarnaja och i jorden nära ett kraftverk vid den arktiska staden Norilsk när ett bränslelager kollapsade för en vecka sedan.

Det är ett enormt utsläpp, bland de största i rysk historia, det säger Världsnaturfonden till nyhetsbyrån AFP.

Dieseln färdas nu i floden på väg mot sötvattenssjön Pjasino.

– Hundra personer ska ut, de har tält, förråd för tio dagar, mat och bränsle, säger Pavel Vinakov från Räddningstjänsten i Novosibirsk regionen till nyhetsbyrån Reuters.

Det är extremt svårt att ta hand om miljökatastrofer i en avlägsen och utsatt arktisk miljö. Dessutom har man redan förlorat flera viktiga dagar. Det påstås att myndigheter först fick information om utsläppet efter två dygn, genom social medier.

– Varför fick myndigheterna veta det efter två dagar och vad ska vi lära av oss av att få veta om nödlägen via sociala medier, sade Vladimir Putin när han skällde ut guvernören Alexander Uss i TV.

Inget sas just då om att den känsliga naturen kring arktiska Norilsk under många år drabbats av stora miljöproblem, bland annat på grund av den stora nickelfabriken som ligger i staden.