Coronapandemin

Fallen ökar i Västra Götaland – efter masstestning

2:00 min

Antalet bekräftade fall av coronasmittan har ökat kraftigt de senaste dagarna i Västra Götalandsregionen. Det beror framför allt på att masstestning har inletts där nu i veckan och det finns flera positiva tecken, enligt smittskyddsläkaren.

– Det är till stor del resultatet av den massprovtagning som har skett den senaste veckan. I fredags startades på många vårdcentraler en provtagning också av de milt sjuka, som tidigare inte kunnat provtas, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall till Ekot.

Folkhälsomyndigheten uttryckte i går en oro och var bekymrade för utvecklingen i Västra Götalandsregionen. Hur ser du på läget här då?

– Kanske hade inte Folkhälsomyndigheten beaktat starten av massprovtagningen här. Men den här bilden kommer man se i många regioner när man börjar testa allmänheten. Västra Götalandsregionen är en av de första regionerna som startar i så här bred skala, säger han till Ekot.

Smittskyddsläkaren Leif Dotevall säger att allt i stället talar för att det är en långsam minskning av smittspridningen i Västra Götaland just nu.

Det finns också flera positiva tecken.

– Generellt ser vi en långsam minskning av inneliggande patienter på sjukhus. Det är också färre äldre som har insjuknat. Det är även färre äldreboenden som har drabbats. Det är fler äldreboenden som är fria från coronavirusinfektioner, säger han.

Framåt finns det en oro i regionen, eftersom resandet inom landet snart tillåts igen och många turister brukar ju komma till Västkusten på sommaren.

– Det finns en oro av att väldigt många kommer till skärgårdsområdena i Bohuslän, men också i skärgården i Göteborg. Är det så att det blir en trängsel där är vi oroliga för att vi kommer se en ökad smittspridning. Så vårt budskap är att fundera verkligen om ni ska åka till dessa områden, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall till Ekot.