Black Lives Matter

Rädda barnens ungdomsförbund kräver utredning av polisvåld

1:46 min

Rädda barnens ungdomsförbund fördömer polisens våld mot unga demonstranter efter Black Lives Matter-demonstrationen i Stockholm i onsdags.

– Vi vill ha en utredning och av vad som har hänt. Det finns mycket videoklipp och ute, men självklart behövs ju en ordentlig utredning. Vi har mycket vittnesmål från platsen men vill helt enkelt ha en utredning som tittar på det här, säger Vendela Carlfjord som är ordförande för Rädda barnens ungdomsförbund.

Efter demonstrationen i onsdags blev det oroligt på några platser i Stockholm. Rädda barnen säger att dom har fått in rapporter om flera unga personer å barn som utsatts för våld från polisen.

Vendela Carlfjord menar att det inte är någonting nytt att rasifierade barn utsätts för våld, trots att barnkonventionen slår fast att barn ska skyddas från det. Rädda barnens ungdomsförbund hänvisar till barnkonventionen som skyddar barnens rätt inte bli utsatta för våld.

– Vi har fallet i Kista galleria där en ordningsvakt brottade ner en tolvåring, vi har fallet från förra året med en gravid kvinna i tunnelbanan som blir våldsamt hanterad av flera ordningsvakter och som också hade en femåring dotter med sig och vi har fallet i Malmö för några år sedan. Det återkommer gång på gång, säger hon.

Polismästaren Lena Matthijs förklarar vad som gäller juridiskt för barn i våldsamma situationer:

– Ju yngre barnet är desto mindre försvarligt kan det någonsin vara att använda våld mot barn. Men om du pratar om barn mellan 15 och 18 år som möter polisen med våld då är det inte förbjudet att använda våld, säger Lena Matthijs.