”De plockar oss en och en”

Hongkongs siste guvernör riktar skarp kritik mot Peking

1:54 min

Pekings beslut att införa de nya kontroversiella säkerhetslagarna i Hongkong är ett brott mot avtalet Kina haft med Storbritannien och bryter även mot Hongkongs konstitution. Det menar Chris Patten, som var Hongkongs siste guvernör innan överlämnandet, och som uppmanar omvärlden att omvärdera sitt förhållande till Kina.

– Det måste till en förändring i relationen med gruppen kring Xi Jinping, generalsekreteraren för Kinas kommunistparti, säger Chris Patten, brittisk politisk profil och den siste guvernören av Hongkong, innan den före detta kolonin överlämnades från Storbritannien till Kina 1997.

Chris Patten är en högljudd kritiker av Kinas kommunistparti, särskilt efter beslutet att införa säkerhetslagar i Hongkong.

Ett beslut som enligt Patten bryter både mot Hongkongs konstitution "Basic Law", och avtalet mellan Storbritannien och Kina som skulle ge Hongkong en stor andel självbestämmande fram till år 2047.

Pattens kritik är inte populär i Peking. Han har bland annat kallats för en uppviglare, en kolonialist som vill slå split i Hongkong.

Säkerhetslagarna behövs, menar kommunistpartiet, för att få stopp på det ”utländska inflytande” man hävdar ligger bakom protesterna i Hongkong.

Chris Patten menar däremot att Kina under Xi Jinping blivit allt mer aggressivt mot omvärlden.

– De plockar oss en och en, accepterar vi det, är det kört för världens liberala demokratier, säger Chris Patten.