SD kräver Tegnells avgång

Carlson slår tillbaka mot Åkesson: ”En dimridå”

2:06 min

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommenterar nu Jimmie Åkessons (SD) krav på att statsepidemiologen Anders Tegnell bör avgå. Åkesson anser att regeringen bör ta större ansvar för den negativa händelseutvecklingen med många döda i covid-19.

– Initialt gjorde man allvarliga missbedömningar när det handlar om kraften i det här viruset, och det har skapat en massdöd. Tusentals människor i Sverige har dött i förtid på grund av de missbedömningarna och det är det stora felet, säger Jimmie Åkesson (SD) till Ekot.

Dagens nyheters debattsida skriver Jimmie Åkesson att besluten om Sveriges coronastrategi gått stick i stäv med hur andra länder agerat och baserats på "löst grundade antaganden" och att "utfallet är tragiskt".

Åkesson fortsätter med att Sveriges linje verkar baserad på gissningar då "Folkhälsomyndigheten närmast systematiskt gett uttryck för åsikter tidigt, som vid ett senare skede, omvärderas." Exempel i debattartikeln rör hur myndigheten tonade ner riskerna med viruset i början.

Sverige behöver nu en omstart och därför bör Tegnell och Carlson avgå, menar Åkesson.

Men Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson försvarar sin myndighet och Anders Tegnell och menar att de höga dödstalen i stället beror på bristande äldreomsorg, vilket är ett politiskt ansvar.

– Det känns som att det här är dimridåer för att komma bort från de ganska stora politiska brister som finns här, allvarliga svagheter i svenska äldreomsorgen. Lagstiftning, bemanning, organisation som är väldigt mycket en politisk fråga, säger Carlson.

Han säger också att det är naturligt med förändrade besked med tiden.

– Att man korrigerar olika bedömningar är ganska naturligt, när vi har en helt ny sjukdom som inge kände till för fyra, fem månader sedan, säger Johan Carlson. 

Jimmie Åkesson kräver också att regeringen tar fullt ansvar för den negativa utvecklingen. Hittills har regeringen, enligt Åkesson, gömt sig bakom Folkhälsomyndigheten och varit "sinnebilden av ett svagt politiskt ledarskap".

I grunden anser han att statsminister Stefan Löfven (S) bör avgå, men mitt i krisen kanske är fel tillfälle, säger han.

– Det tycker jag att han bör göra varje dag i veckan, men det är kanske en senare debatt tycker jag, säger Åkesson (SD).