Internationell järnväg

Ungern hemligstämplar rekordstort projekt med Kina

1:50 min

Ungern har hemligstämplat detaljerna kring landets största järnvägsprojekt någonsin. Järnvägen ska gå från Budapest till Belgrad och finansieras av Kina.

Den planerade järnvägen är en del av ett större kinesiskt finansierat projekt som ska knyta samman den kinesiskägda hamnen Pireus i Aten med Centraleuropa, via städer som Belgrad och Budapest.

För ungersk del kostar järnvägsprojektet, som är landets näst dyraste infrastrukturprojekt någonsin, runt två miljarder euro och finansieras till 85 procent med ett lån från en kinesisk bank.

Enligt lagförslaget om att sekretessbelägga projektet, som röstats igenom av det ungerska parlamentet, kan för stor insyn äventyra Ungerns möjligheter att bedriva sin utrikespolitik och bejaka sina handelsintressen utan extern påverkan. Regeringen har också sagt att hemligstämpeln varit ett villkor från den kinesiska banken.

Men det inte hela sanningen, det säger Márta Bartha-Rigó, som forskar på kinesisk säkerhetspolitik och internationella relationer på affärshögskolan IBS i Budapest. Enligt henne finns en kritik mot att projektet för Ungerns del inte är ekonomiskt hållbart, en kritik hon delar.

– Om man bara räknar med sunt förnuft, så är det inte en bra investering, säger Márta Bartha-Rigó.

Att projektet trots det fortskrider förklarar hon med att Ungerska regeringen har som ambition att bli mindre beroende av EU, bland annat genom att knyta närmare band till Kina. Dessutom finns till premiärminister Orbán närstående affärsmän som har ekonomiska intressen i projektet, säger hon.

– På den ungerska sidan är många företag relaterade till en affärsman med den ungerska regeringen.