Black lives matter

Polisen upplöser demonstration i Göteborg – två tusen på plats

1:52 min

På söndagen samlades över tusen personer på Heden i Göteborg för att demonstrera till stöd för Black Lives Matter-rörelsen. Men kort efter att demonstrationen kommit igång beslutade polisen att upplösa folksamlingen, eftersom antalet deltagare överskred tillåtna 50.

Klockan 14.15, femton minuter efter att demonstrationen inletts, beslutade polisen om att upplösa demonstrationen. Vid tiden för beslutet uppskattade polisen att mellan 1 000-1 500 personer fanns på platsen. Siffran skrevs senare upp till runt 2 000 personer, enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

– Vi kommer att upplösa demonstrationen genom ett stort tålamod. Vi kommer gå runt och muntligen framföra budskapet, inte genom stress. Så jag tror vi kan räkna med att det kommer ta ett tag innan Heden till tomt på folk, säger Fredrik Dahlgren, ansvarig för dialogpolisen i Göteborg.

En av dem som deltog i demonstrationen var Erik Muuna, som säger att det var en självklarhet för honom att delta, under vissa förutsättningar.

– Det kändes väldigt viktigt att vara här idag. Egentligen var det en avvägning av vad som är viktigare. Jag kände att jag har upplevt rasismen i Sverige och att jag kommer komma hit oavsett vad. Men man får ta ansvar, ha på sig mask, använda handsprit och hålla distans, säger Erik Muuna.

Vid 14.40-tiden lämnade merparten av demonstranterna Heden, enligt polisen. En folkmassa på några hundra personer påbörjade då en gemensam marsch genom Göteborg. Polisen fattade då beslut om att upplösa även den sammankomsten.