göteborg

Polisen: "Utomstående började bråka efter fredlig demonstration"

2:02 min

Det blev en stökig avslutning på dagens Black lives matter-demonstration i Göteborg. Hittills är flera personer gripna och omhändertagna. Något som beklagas av arrangörerna till manifestationen mot rasism.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Vi ville komma ut med våra röster och åsikter och få dem hörda. Sedan att det blir tumult och att folk ska bråka efter en fredlig demonstration, nej jag står inte för det här säger Roda Hassan, en av arrangörerna till manifestationen på Heden

Det uppemot 2 000 personer som samlades på Heden i centrala Göteborg för att visa sitt stöd för Black lives matter-rörelsen.

Arrangörerna hade jobbat hårt med avspärrningar och markeringar för att människor skulle hålla avstånd med tanken på coronapandemin, men det blev snabbt trångt och efter bara en kvart tog polisen beslut om att avbryta.

– Det kändes väldigt viktigt för mig att vara här idag, Det var ett övervägande, vad var viktigast, jo rasismen. Jag har sett den på nära håll i Sverige, men man får ta sitt ansvar med tanke på smittorisken och ha munskydd och handsprit säger Erik Muuna, en av demonstranterna.

Polisens taktik under dagen var dialog och tålamod och allt gick lugnt till på Heden, men när stora mängder människor senare började röra sig i centrum så blev det rejält stökigt.

Ett hundratal personer som enligt polisen inte har några kopplingar till manifestationen mot rasism sökte konfrontation med polisen med stenkastning och skadegörelse och rusningar av stora folkmassor.

– Det enda syftet, vad jag förstått, är att man vill ha konfrontation med ordningsmakten och genomför skadegörelse säger Fredrik Dahlgren, som är ansvarig för dialogpolisen i Göteborg.