Han vill få tillbaka sin anmoder som stulits av skalljägare

Ingar Nikolaisen Kuoljok vänder sig om på den samiska gravön Vánasjsuoloj i Tysfjord. Nu vill han ha tillbaka sin samiska anmoder som han tror kan ha blivit stulen därifrån av skalljägare på 1900-talets början.

Kristian Emil Schreiner var forskare. Han arbetade med att samla in samiska skallar från gamla gravar, en skalljägare. Han var inflytelserik och ledde så småningom också Anatomisk Institutt vid Universitetet i Oslo.

1914 och 1921 kom Schreiner till Tysfjord och Vánasjsuoloj/Lappholmen. Med statens välsignelse grävde de i helig jord. Skalle efter skalle grävdes upp i sattes i säckar. Skallarna därifrån fördes till universitetet i Oslo, där de mättes och studerades, precis som många andra samiska kvarlevor under den här tiden. Syftet var rasforskning, att kunna skilja samer från nordmän.

Ingar Nikolaisen Kuoljok är förbannad över skalljägarnas plundringståg i hans område i Tysfjord och att att de fick göra det utan motstånd från lokala myndigheter och präster. Han menar att dessa ogärningar måste rättas till för att gamla sår ska kunna läkas.

- De måste humaniseras. De måste bli förmänskligade och få en begravning, inte bara ligga i en låda så att någon kan undersöka dem. Det är inte en sista viloplats, menar Ingar Nikolaisen Kuoljok.

Läs mer om detta hos NRK Sápmi.

Här hittar du samlat det vi tidigare har rapporterat om samiska kvarlevor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio