Flyktingkrisen - fem år senare

Över hälften av de asylsökande 2015 har fått uppehållstillstånd

1:55 min

Fem år efter flyktingkrisen 2015 har nästan 99 000 personer av de som sökte asyl då fått uppehållstillstånd i Sverige. Det visar statistik som Migrationsverket har tagit fram till Ekot.

Av de 163 456 personer som sökte asyl i Sverige 2015, har mer än 60 procent - 98 867 personer - fått uppehållstillstånd. Det visar statistik som Migrationsverket har tagit fram till Ekot.

En av dem är Omar Alsaudi från Damaskus i Syrien. I dag är han 23 år gammal och bor i Halmstad. Hans starkaste minne från 2015 är båtresan över medelhavet och den rädsla han och hans familj kände.

– Det som jag minns mest är när jag skulle åka med båten med min lillebror. Han var väldigt rädd. Det minns jag väldigt mycket. Jag visste inte om jag skulle överleva eller inte, säger Omar Alsaudi.

Redan tidigt under sommaren 2015 började antalet asylsökande till Sverige öka. Under hösten kom nästan 80 000 asylsökande på två månader, innan regeringen i november beslutade om att införa gränskontroller.

Sammanlagt kom det fler än 163.000 asylsökande till Sverige under det året - fler än någonsin tidigare. Och av dem har idag nästan 99.000 svenskt uppehållstillstånd, visar siffror som Migrationsverket har tagit fram till Ekot. Av dem har drygt 60 procent har fått permanent uppehållstillstånd, resten tillfälligt uppehållstillstånd. Två tredjedelar är män och pojkar, en tredjedel kvinnor och flickor.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik, minns 2015 som en exceptionell utmaning för myndigheten. Men tycker att man hanterade situationen bra under omständigheterna.

– Vi hade skrivbordsjurister som stod i hamnar och på stationer i gula västar. Vi ordnade fram 64 000 boendeplatser under de här månaderna. Vi fick in alla i systemet, vilket var viktigt.

Och han säger att myndighetens arbete fortfarande i hög grad påverkas av mottagandet 2015.

– Eftersom många människor fick uppehållstillstånd under de åren så resulterar det i ökningar av ansökningar kring familjeåterförening. Och sedan då, ungefär fem år senare, så blir det då också en ökning av antalet medborgarskapsärenden, säger Mikael Ribbenvik. 

21 procent av de som fick uppehållstillstånd är från Afghanistan. Men den absolut största gruppen, 48 procent, är syrier.

Omar Alsaudi har i dag permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Det som inte var lätt att lära sig var: ett nytt språk, att försöka komma in i ett nytt samhälle med en helt annan kultur och hitta en bostad och ett jobb.

I dag studerar han till civilingenjör i datateknik - sin drömutbildning. Men det bästa med att vara i Sverige är att slippa vara rädd säger han.

– Det finns trygghet, frihet. Man har också skyldigheter, absolut. Men man känner sig som en människa, säger Omar Alsaudi.