Polisvåld

Franska polisen förbjuds använda strypgrepp

1:31 min

Polisen i Frankrike förbjuds nu att använda sig av så kallade strypgrepp vid polisingripanden. Det meddelade Chrisophe Castaner, landets inrikesminister, idag.

– Ingen persons liv ska riskeras under polisingripanden, säger inrikesminister Christophe Castaner.

Han sa att det så kallade strypgreppet ska förbjudas i Frankrike och inte längre ingå i undervisningen på polisskolan. Han sa också att man inför nolltolerans för rasism inom poliskåren.

Uttalandet kommer på grund av händelserna i Minneapolis, där den 46-årige George Floyd dog av kvävning under ett polisingripande. Flera liknande fall har inträffat i Frankrike, senast i januari i år. Det mest kända fallet gäller Adama Traoré år 2016, även om dödsorsaken fortfarande är omstridd.

I Paris har det hållits flera demonstrationer den senaste veckan till stöd för Black Lives Matter, och nya demonstrationer väntas.

Reaktionerna på dagens beslutet är en blandning av välkomnande av ett första steg att avskaffa metoder som skadar och dödar, men ordföranden för SOS Racisme, Dominique Sopo, anser att inrikesministern istället borde ha talat om hur rasism ska bekämpas inom den franska poliskåren.