FOTO

Mikael Owunna vill skapa nya bilder av svarta kroppar

2:05 min

Bilder av svarta amerikaner som dödats av polis fick nigeriansk-svensk-amerikanska fotografen Mikael Owunna att vilja skapa nya berättelser som inte handlar om död och utsatthet.

Genom tv-bilder blev en hel värld vittne till hur George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i slutet av maj. Händelsen har lett till historiska protester i USA och runt om i världen mot polisbrutalitet och rasism.

2014 skedde en av många liknande händelse: 18-åriga Michael Brown sköts till döds av polis i Ferugson, vilket ledde till stora protester. Det var när fotografen Mikael Owunna såg bilderna på Michael Browns döda kropp, som kablades ut i media, som tankarna kring fotoprojektet "Infinite Essence" tog sin början.

– Jag blev riktigt illa berörd och började tänka på hur den svarta kroppen förknippas med död, på ett sätt som inte görs med den vita kroppen.

Det är en begränsande och smärtsam bild som ständigt repeteras och påverkar människors syn på sig själva menar Mikael Owunna. I den pågående fotoserien "Infinite Essence", har han försökt bryta, det som han beskriver som associationen till död och våld, mot något magiskt. En vidgad bild.

– Mina bilder skulle jag beskriva föreställer "himlens stjärnor utspridda över en människas kropp"

I fotostudion handmålar Mikael Owunna modellerna med kroppsfärg och med hjälp av uv-ljus och en fototeknisk lösning skapas bokstavligen effekten av en stjärnhimmel eller ett solsystem på människors kroppar. Människor som stått modell i projektet genom åren har blivit rörda över att se sig själva fyllda med himlakroppar.

– Om man har en begränsad mediebild av vad ens kropp är och vad den representerar och sen ser en stjärnhimmel i sina händer - jag tror det är en rätt kraftfull ny bild av vad som är möjligt för den mänskliga kroppen, säger Mikael Owunna.