Korruption

Bulgarisk minister ville tysta ner fusk med EU-pengar

1:42 min

Bulgariens jordbruksminister Desislava Taneva har avslöjats med att försöka tysta ner fusk med EU-pengar. I en inspelning från ett privat möte uppmanar Taneva jordbrukare att inte tala öppet om oegentligheterna.

– Jag förslår att vi håller oss till att det inte finns några bedrägerier och att allt är bra. Skulle vi skryta om vilka bedragare vi är? I så fall kommer EU stoppa vår finansiering redan imorgon!

Uttalandet från Bulgariens jordbruksminister Desislava Taneva kom under en videokonferens med flera deltagare i går, vem som spelade in samtalet är okänt, men det publicerades av den bulgariska granskande sajten Bivol.

Under samtalet avslöjar chefen för en organisation som samlar landets paprikaodlare att han fått signaler från 22 av sina medlemmar att de fått mer pengar från ett EU-sponsrat stödprogram än de skulle ha. Det är när han ställer frågor om hur siffrorna går ihop som jordbruksministern i praktiken avslöjar att hon känner till fusket och manar till tystnad.

Desislava Taneva har försvarat sig med att hon är utsatt för en politisk attack, och att hennes uttalanden är tagna ur sin kontext.

Bulgarien har kritiserats hårt från EU för att brista i kampen mot korruption, och det är inte första gången som den nuvarande bulgariska regeringen kopplas till förskingring av EU-medel.

Förra året tvingades landets dåvarande jordbruksminister avgå efter att pengar som skulle gå till att utveckla turismen på landsbygden i stället användes till att bygga privata villor.