Coronapandemin

Rekordmånga uppsagda söker omställningsstöd

1:56 min

Under coronakrisen har det blivit rusning till organisationerna som hjälper uppsagda att komma vidare till nya jobb.

För privatanställda arbetare är det fem gånger fler som har sökt hjälp under våren jämfört med förra året och för tjänstemän handlar det om en fördubbling.

– Vi har fått hantera väldigt många fler uppsagda. Ett hårt och fokuserat arbete för att kunna klara av den ökning som vi har sett, säger Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden TSL.

Ekot har frågat alla de stora omställningsorganisationerna som drivs av fack och arbetsgivare hur många som har sökt och fått stöd under perioden mars, april och maj.

Störst har trycket varit bland privatanställda i LO-yrken som hotell och restaurang, handel och industri. Drygt 15 000 personer har fått stöd att komma vidare av Trygghetsfonden TSL, det är mer än fem gånger fler än i fjol då knappt 3 000 fick stöd under samma period.

Enligt vd Caroline Söder är det mycket som uppsagda behöver hjälp med nu.

– Både av jobbsökarstöd och kompetensutveckling. Det innebär att vi har möjlighet att stärka upp med kortare utbildningar och även valideringsinsatser som är en väldigt viktig åtgärd, säger hon.

Bland privatanställda tjänstemän har det nästan skett en fördubbling jämfört med i fjol från drygt 4 000 till 8 000 uppsagda hos TRR Trygghetsrådet. Också TRS dit till exempel teater- och museianställda är anslutna har sett en stor ökning.

För omställningsorganisationerna i kommunal och statlig sektor har coronakrisen inte påverkat inflödet.

I kommuner och regioner har nyligen även visstidsanställda fått tillgång till omställningsstöd, det kräver också facken i privat sektor i de så kallade las-förhandlingarna.

Nationalekonomen Susanne Ackum, ordförande i organisationen Forum för omställning, välkomnar om fler skulle få ta del av stöd.

– Alla kommer behöva omställningsinsatser och om de här avtalen kan omfatta även de som inte har haft en fast anställning så är väl det bara bra, säger hon.