Coronapandemin

Miljardstöd ska rädda fransk flygbransch

1:35 min

Den franska staten går in med 155 miljarder kronor för att rädda landets flygbransch. Det lovade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire på en presskonferens idag.

– 100 000 jobb riskerar att försvinna inom ett halvår om staten inte hjälper till, sa finansminister Bruno Le Maire på presskonferensen, där han gav beskedet att staten går in med 155 miljarder kronor för att stötta den franska flygindustrin, säger Bruno Le Maire

Branschen sysselsätter totalt 300 000 anställda på 1 500 företag runt om i landet.

– Frankrike och Europa ska återta sin position i konkurrens med Kina och USA, sa Le Maire.

Efter att i stort sett hela flygflottan har stått stilla under coronaepidemin så kommer det att ta år innan branschen har återhämtat sig. Under tiden får företag anstånd med att återbetala exportkrediter. Mindre företag ska få hjälp till digitalisering och robotisering.

Men den franska regeringen uppmuntrar även till en miljöomställning, med målet att Frankrike ska bli det första landet som tillverkar koldioxidfria flygplan.
År 2035 räknar man med att producera flygplan som drivs av vätgas.

Efter stödpaket till bilbranschen och flygbranschen så kommer kritik från miljöorganisationer, som önskar att staten skulle satsa mer på tågtrafiken.