EU-länder oense om coronastöd

2:17 min

Det kommer bli svårt att enas om EU:s ekonomiska Coronastöd och budget för de kommande åren. Efter en första diskussion bland finansministrarna ikväll står det klart att åsikterna går brett isär. EU-kommissionen uppmanar å sina sida EU-länderna att snabba på förhandlingarna.

– Ju förr desto bättre, för vi pratar om krisstöd så det får inte dra ut på tiden, sa EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis efter dagens möte.

Optimisterna hoppas på en uppgörelse redan i slutet av juli om förslaget till ny EU-budget för de kommande sju åren och om återhämtningsfonden som ska ge stöd till de som drabbats hårt av Coronakrisen.

Sammantaget är det ett paket på 1 850 miljarder euro som bygger på att Kommissionen delvis lånar upp pengar med garantier från alla EU-länder, vilket är första gången, för att sen ge stöd, både i form av lån och bidrag.  Att döma av reaktioner från medlemsländerna och dagens första diskussion bland finansministrarna så kan det bli svårt att enas redan nästa månad.

– Jag kan konstatera att åsikterna spretar rejält mellan medlemsstaterna, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson. 

Åsikterna spretar dels om storleken på stödet men också om det ska vara bidrag eller bara lån, hur hårda villkoren för stödet ska vara, hur pengarna ska fördelas och hur det hela ska finansieras.
  
Svenska regeringen riktar kritik mot flera delar av förslaget: budgeten är för hög, det är för mycket pengar i fonden, det ska bara vara lån, inga bidrag. Det ska vara kortsiktigt stöd på bara några år, och inte så långt som fram till år 2024, som kommissionen föreslagit.

Sverige gillar inte heller hur pengarna ska fördelas och menar att det inte speglar den ekonomiska nedgång som orsakats av just Coronakrisen.

– Mycket stöd går till länder som inte är särskilt hårt drabbade av corona, och det framstår ju kanske som lite konstigt, säger Magdalena Andersson.

Nästa vecka flyttas förhandlingarna om budgeten och återhämtningsfonden upp till högsta politiska nivå – när EU:s ledare tar upp frågan på videotoppmöte på midsommarafton.