På äldreboenden

Minst tusen coronasjuka har dött utan anhörig vid sin sida

2:03 min

Minst 1 000 coronasmittade på äldreboenden runt om i landet har avlidit utan att ha en närstående bredvid sig i dödsögonblicket, det här visar siffror från Svenska palliativregistret.

Margareta Jonsson var inte där när hennes mamma Majbritt dog 88 år gammal på ett äldreboende i Laholms kommun. Hon oroade sig för att själv bli smittad.

– Jag är själv i riskzonen, säger hon.

Margareta Jonsson har fyllt hela uteplatsen med mammans älsklingsblomma pelargon, samma blomma som fanns vid kistan under begravningen. Det har gått snart två månader sedan mamman gick bort och känslorna är svåra att sätta ord på.

– Alla känslor, allt är så konstigt. Man sörjer sin mamma, får inte ta farväl och hålla handen. Bara vara med när hon lämnade.

Margareta Jonsson är inte ensam om att känna rädsla för smitta och därför avstå från att ta farväl.

Enligt siffror från Svenska palliativregistret avled alltså minst 1 000 covid19-smittade personer på äldreboenden under coronapandemin mellan februari och maj i år utan en anhörig vid sin sida.

Svenska palliativregistret är ett nationellt kvalitetsregister som mäter kvaliteten på vården i livets slutskede. När någon dör svarar ansvarig läkare eller sjuksköterska på ett antal frågor om hur patientens sista tid var. Ett kriterium för en god palliativ vård är att slippa vara ensam i dödsögonblicket. Någon ska finnas där för att hjälpa dig slippa lida, säger registerhållare Maria Olsson på palliativregistret.

– Det är ett centralt mål i ett palliativt förhållningssätt, att lindra symptom vid livets slut. för att uppmärksamma besvären är det viktigt att nån är där.

På Randerslunds äldreboende i Laholms kommun där Margareta Jonssons mamma bodde har man lyckats sätta in vak vid alla dödsfall. Kan eller vill den anhöriga inte vara där så är personalen där, säger Magdalena Lehman Jakobsson, sjuksköterska på Randerlsund.

– Som anhörig vill man kanske inte att mamma eller papa går bort själv. då är det viktigt att någon är där, någon som mamma känner. någon som ser om man får ont. det är alltid någon som har stenkoll.