Eskilstuna

Strandnära hus riskerar att rivas efter kommunens miss

1:57 min

I Eskilstuna har kommunen och invånarna i ett stort område vid Mälaren missat att det är strandskyddat. Nu riskerar de som bor på strandtomterna att tvingas riva objekt som byggts under de senaste 35 åren.

– Det här är inte medvetna svartbyggen. Det här är folk som har gjort de här sakerna utifrån givna instruktioner och nu har vi plötsligt blivit miljöbrottslingar, allihopa, säger Carola Forsell, som äger ett nybyggt bostadshus som är i farozonen.

Det var för knappt tio år sedan som Carola Forsell och hennes man fick bygglov för huset på en halvö i området Mälarbaden bland sekelskiftesvillor, men det var först i fjol som felet upptäcktes. Stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna medgav att den gett fel information och kommunen försökte ge dispens från strandskyddet för huset i efterhand men Länsstyrelsen upphävde beslutet.

Åtminstone 40 tomtägare har byggt något som strider mot strandskyddet i Mälarbaden men fler objekt kan tillkomma framöver. Det visar den långa listan med bygglov som getts för olika byggnader.

– Om du ser dig omkring hur man lever i det här området så ser du att det inte finns en tomt som är anpassad efter strandskyddet. Samtliga här har blivit informerade och levt i förvissningen att det här är tomtmark som i vilket villaområde som helst, säger Carola Forsell.

Det är fastighetsägaren som bär huvudansvaret för att kontrollera om strandskydd råder men det finns exempel på att kommuner betalat skadestånd för att de har gett fel information.

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Eskilstuna Jimmy Jansson säger att han hoppas att detaljplanen för Mälarbaden ska kunna förnyas så att strandskyddet raderas. Det är en komplicerad process som dessutom skulle vara en udda lösning. Det säger David Aronsson som är miljöinspektör på kommunen.

– Det är inte normalt att ändra detaljplanen för att lagligförklara saker som har gått fel men rent teoretiskt så kan man göra så, säger David Aronsson.