Palmemordet

Jimmie Åkesson: ”Bör granska det man kommit fram till”

1:35 min

Kritiken mot utpekandet av den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, växer. Fler ställer sig bakom att regeringen bör tillsätta en oberoende granskning av bevisningen mot den nu avlidne Stig Engström.

Uppmaningen till regeringen får bland annat politiskt stöd från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Nu har vi alltså en avliden person som är utpekad som statsministermördare och det finns ingen chans för honom eller hans anhöriga att ge någon motbild till det som presenterats, och då bör det på något sätt tas initiativ där man granskar det som nu har kommit fram, det man kommit fram till, säger Jimmie Åkesson.

Det var i går som advokaten Johan Eriksson uppmanade riksdag och regering att tillsätta en granskningskommission för att pröva bevisningen mot Stig Engström, som chefsåklagare Krister Petersson lade fram i går. Det här får nu medhåll från Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Även till Justitieombudsmannen, JO, har det kommit in flera anmälningar, och fler väntas komma under dagen. Men JO avvaktar med att kommentera saken innan man tagit ställning till att inleda en grupptalan eller inte. Moderaterna skriver till Ekot att det inte är något de har övervägt bör ske, och Vänsterpartiet har avböjt att kommentera saken.

Men inrikesminister Mikael Damberg skriver i en kommentar till Ekot att det inte är en grund för en ny granskningskommission att åklagaren nu har lämnat sin slutredovisning och väljer att lägga ner utredningen. En politiskt tillsatt granskningskommission av en åklagares slutsatser skulle dessutom riskera att inskränka Åklagarmyndighetens självständighet, enligt departementet.

Enligt grundlagen får Regeringen inte styra över vem eller hur en åklagare åtalar. Men enligt Justitiekanslern finns det inga hinder för att regeringen skulle utreda eller pröva saken i efterhand.