PKK-spåret

Kurder kräver ursäkt efter Palmeutredningen

1:49 min

Efter beslutet om att Palmeutredning läggs ner kräver flera kurdiska organisationer en ursäkt från svenska staten. Detta eftersom många kurder känt sig utpekade i och med det så kallade PKK-spåret.

Under de första åren efter mordet av dåvarande statsminister Olof Palme, 1986, kom det så kallade PKK-spåret att bli polisens huvudspår.

PKK var då terroristklassat i Sverige, efter att de misstänktes ha mördat minst två avhoppare från den egna organisationen i Sverige. PKK-spåret ledde till att en rad svenskkurder togs in till förhör och flera husrannsakningar genomfördes. Många svenskkurder vittnar också om att de kände sig misstänkliggjorda under den här tiden.

Och nu kräver flera kurdiska organisationer en officiell ursäkt från svenska staten.

– På något sätt måste vi få en upprättelse från officiellt håll att kurdiska gruppen blev drabbade av det här, olyckligt, på lösa grunder, och att det var fel, säger Keya Izol, ordförande i Kurdiska Riksförbundet i Sverige.

Men PKK-spåret fick också internationella konsekvenser. Det menar Ahmed Karamus som är ledare för den internationella organisationen Kurdistans Nationella Kongress.

Han säger att utpekandet av PKK som misstänkta för att ligga bakom mordet på Olof Palme ledde till ökad misstänksamhet mot PKK internationellt och att många länder klassificerade rörelsen som en terrororganisation. Han kräver därför utöver en ursäkt, att Sverige tar bort terrorstämplingen av PKK.

– Jag anser att svenska regeringen bör be om ursäkt. För det andra bör svenska regeringen lyfta bort beslutet om terroriststämplingen mot PKK, säger Ahmed Karamus, ledare för Kurdistans Nationella Kongress.

Inrikesminister Mikael Damberg avböjer intervju, men hans pressekreterare skriver i ett mejl till Ekot att Sverige har självständiga myndigheter och att det här inte är en fråga som regeringen kan styra över. Han skriver vidare att EU:s terrorlista bygger på gemensamma beslut i EU, och att han inte har något att tillägga i den frågan.