Reserestriktionerna hävda

Explosionsartad ökning av stuguthyrning

1:59 min

I dag hävs reserestriktionerna och det blir åter fritt att resa inom landet. Beslutet har fått uthyrning av sommarstugor att skjuta i höjden. Redan förra veckan när beskedet kom märkte flera stugförmedlare ett ökat intresse.

En av många som efter beskedet började leta efter en stuga att spendera semestern i är Fredrik Stockhaus från Västerås.

– Då började vi titta på det vi också, därför att vi kände att vi gärna vill upptäcka någonting nytt. Både för att vi tycker om det men också för att min sambo fortfarande är ganska ny i Sverige och håller på att upptäcka landet så att säga, säger Fredrik Stockhaus.

Bolaget Stugsommar som förmedlar sommarhus ligger på ungefär dubbelt så många bokningar från svenskar som vid samma tidpunkt förra året. Genom stugförmedlaren Novasol har ungefär fem gånger fler svenskar bokat ett fritidshus jämfört med början av juni förra året.

– Vi fick en boom nästan med en gång som beskedet kom. Det såg vi nästan på klockslaget att det blev en större efterfrågan. Normalt sett har man ofta bokat semestern vid den här tiden så talen är inte jättehöga i början av juni andra år, säger Torbjörn Fredman som är vd på Novasol.

Även Blocket har sett ett ökat intresse av att hyra sommarstugor. Antalet sökningar på ordet ”stuga” ökade redan i maj månad och när regeringen sen gav grönt ljus för inrikesresor ledde det till ett ännu hårdare tryck. De första tio dagarna i juni var ökningen explosionsartad, säger Matilda Adelborg som är presskommunikatör på Blocket.

– Det är många som äntligen vågar planera semestern nu när vi vet att vi faktiskt kan resa inom Sverige. De platser som toppar listan generellt är Öland, Gotland och Österlen men förutom det så ser vi också att det är många som söker efter till exempel sjötomt och skärgård. Finns det inte närhet till vatten vill man gärna ha pool. Så att man vill kunna bada är den gemensamma nämnaren, säger Matilda Adelborg.