Nya sanktioner väntas slå hårt mot Syriens fattiga

6:29 min
  • Den syriska valutan har rasat till nya bottennivåer – majoriteten av befolkningen lever i fattigdom.
  • På onsdag inför USA ett nytt sanktionspaket mot regimen.
  • – Ett kilo bröd har blivit så dyrt. De flesta här är fattiga och nästan ingen har jobb, säger läraren Manal Shahoud till P1-morgon.

Slagord mot presidenten är numera ett sällsynt ljud i Syrien, särskilt eftersom den här demonstrationen hölls i den regimkontrollerade staden Suweida i södra delen av landet. Det har gått nio år sen protesterna svepte över Arabvärlden, men det som nu får folk att ge sig ut på gatorna är även den kollapsande ekonomin.

Men också i rebellstyrt område i norra Syrien har folk protesterat för bättre levnadsvillkor.

Bara det senaste året har matpriserna mer än fördubblats, samtidigt som mer än 80 procent av den syriska befolkningen lever under fattigdomsgränsen, enligt FN.

I ett flyktingläger i Idlibprovinsen i norr bor läraren Manal Shahoud.

– Ett kilo bröd har blivit så dyrt och de flesta här är väldigt fattiga och nästan ingen har jobb, säger läraren Manal Shahoud när jag får tag på henne på telefon i Idlib.

Folk i lägret har svårt att ens köpa basvaror som mjölk och blöjor till barnen.

Den syriska valutan har rasat dramatiskt. Före kriget växlades en dollar mot knappt 50 syriska lira, i januari i år var kursen närmare 1000 lira per dollar.

– Men nu är kursen här mer än 3000 lira per dollar och det blir en stor skillnad när det gäller priserna på till exempel medicin, bröd eller vatten, fortsätter Manal Shahoud.

Syrien är ett sargat land som har varit i konflikt sen år 2011. Och på onsdag 17 juni inför USA ytterligare hårda ekonomiska sanktioner mot ledarskiktet i Syrien men också mot de parter som gör affärer med eller på andra sätt stöttar Assadregimen.

USA:s president Donald Trump har skrivit under det nya sanktionspaketet som kallas Caesar Act. Namnet är inte en slump, Caesar är alias till den militärfotograf som smugglade ut tusentals bilder av torterade fångar i syriska fängelser.

I Libanons huvudstad Beirut finns analytikern Mohanad Hage Ali på Carnegies Mellanösterncenter. Han befarar att sanktionerna kommer att slå brett.

– Sanktionerna kommer att påverka hela den syriska ekonomin och det kommer att avskräcka många från att överhuvudtaget handla med Syrien, säger Mohanad Hage Ali.

Han tror att det kommer att bli svårt att skilja på vad som är den syriska regimen och den syriska ekonomin.

Ledningen i Damaskus kommer nog även i fortsättningen få ekonomiskt stöd från länder som Iran och Ryssland, tror Mohanad Hage Ali.

– Så det kanske inte är regimen som drabbas i första hand utan snarare de civila syrierna som blir lidande, säger analytikern Mohanad Hage Ali.

På syriska regimtrogna TV-kanaler beskrivs både valutaraset och de nya sanktionerna som en sorts ekonomisk terrorism, ett eko av den syriska regeringens hållning i frågan.

I huvudstaden Damaskus har företagaren Anas al-Jazayri en liten chokladfabrik där han tillverkar lyxiga praliner. Han har genom hela kriget stöttat Syriens president Bashar al-Assad. Men han känner många som nu har ekonomiska svårigheter.

– Växelkursen ändras varje dag och folks inkomster minskar och det är en daglig kamp där vi måste ändra priserna hela tiden, säger affärsmannen Anas al-Jazayri.

Samtidigt vill affärsmannen tona ner effekten av de nya sanktionerna som väntas, vi har redan levt med så många sanktioner och det går att kringgå dem, säger affärsmannen Anas al-Jazayri.

Han lägger till att trots att kriget pågått sen 2011 så finns det fortfarande en grupp som har råd att köpa hans choklad.

Men i flyktinglägret i norra Syrien är läraren Manal Shahoud orolig. Från olika delar av Syrien kommer nu rapporter att till exempel apotek hållit stängt, eftersom valutan rasat så snabbt att det inte går att sätta priser.

– I går skulle vi köpa medicin men de flesta apoteken var stängda här eftersom dollarn är så dyr, förklarar Manal Shahoud.