Coronaviruset

Tegnell om utbrottet i Peking: Kommer se fler framöver

1:30 min

Peking har stängt flera bostadsområden och skolor och förbjudit lokala sportevenemang efter att flera fall av coronasmitta bekräftats med kopplingar till stadens största matmarknad. Innan det nya utbrottet hade Peking inte rapporterat några lokala fall på över 50 dagar. Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att vi kommer se liknande utbrott framöver.

– Det här är den typen av utbrott som jag tror vi helt säkert kommer se runt den här sjukdomen under en lång tid framåt. Hur stora och omfattande de blir beror ju på ett antal olika variabler, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Dels hur snabbt man upptäcker det och hur bra motåtgärder man får till men också i rätt stor utsträckning om utbrotten hamnar i miljöer där många vistas.

De här fallen har upptäckts på Pekings största matmarknad, vad kan det får för konsekvenser?

– Ja då är det ju ett område där väldigt många vistas och det kan vara väldigt svårt att få kontakt med alla som har varit där och begränsa smittan på det viset. Så det är en betydligt större utmaning. Kina är väldigt bra på sånt här och har väldigt bra kontroll på olika sätt så om man lyckas så är det väl där, säger Anders Tegnell.