Fri rörlighet

35 år med Schengenavtalet – en av EU:s största framgångar

1:39 min

I dag fyller Schengenavtalet 35 år. Avtalet som ses som en av EU:s största framgångar och som ledde fram till att miljoner människor i dag kan resa fritt utan att visa pass. Vår korrespondent besökte byn Schengen inför årsdagen.

– Jag är här för att handla, sen åker jag tillbaka och jobbar i Frankrike, säger fransmannen Guy, som bor i Luxemburg men som jag träffar utanför en matbutik i Tyskland.

Det var här vid gränsen i sydöstra Luxemburg som fem länder: Belgien, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland, undertecknade Schengenavtalet den 14 juni 1985. Det blev en milstolpe i det europeiska samarbetet, det lede fram till den fria rörligheten som i dag omfattar 22 EU-länder plus fyra länder till med över 400 miljoner invånare.

Men de senaste åren är det en frihet som har satts på prov. Flera länder, däribland Sverige, har infört nya gränskontroller, på grund av migrationskrisen och terrorhot. Och nu under coronapandemin har majoriteten av Schengenländerna stängt sina gränser helt.

Ylva Johansson, som ansvarar för gränsfrågan i EU-kommissionen, tycker det olyckligt. För Schengen och den fria rörligheten är avgörande för EU-samarbetet.

– Det länderna gör inom Schengen är att man binder sig vid varandra i och med att man har fri rörlighet och öppna gränser. Vi delar öde. Det är ju det som är själva basen som gör att det ofta går att komma överens även i frågor som är väldigt svåra, säger Ylva Johansson. Hon hoppas att de senaste månadernas stängda gränser ska visa hur mycket den fria rörligheten betyder.

I Schengen ska man i dag fira vid strandpromenaden intill floden där avtalet undertecknades för 35 år sedan. Avtalet förändrade livet för människorna här och det satte Schengen på kartan.

– Alla känner inte till Luxemburg men alla känner igen namnet Schengen. Ett stort namn för en liten plats, säger chefen för byns europeiska centrum, Martina Kneip.