Corona i Ryssland

Fler döda än vad som tidigare angivits

1:55 min

Mer än dubbelt så många människor dog i april i Ryssland till följd av corona pandemin än vad som tidigare rapporterats, det visar nu officiell statistik. Nu varnas för att siffrorna som beskriver antalet döda i Ryssland kopplat till coronaviruset kommer att öka kraftigt framöver.

Under hela coronapandemin har det funnits ett stort frågetecken kring de låga ryska dödstalen kopplat till coronaviruset, speciellt eftersom antalet bekräftat smittade varit bland de högsta i världen.

Från ryskt håll har det förklarats med att man genomför massiv testning och att enbart den konkreta dödsorsaken anges, som lunginflammation, inte om patienten också kan ha haft coronasmitta.

Nu ändras sättet man räknar döda, så nu visar officiella siffror att antalet döda som går att koppla till coronan, under april var dubbelt så många än vad man angivit tidigare.

Nu säger man att 2 712 människor dog i april. I den siffran återfinns dödsfall där viruset ska ha varit orsaken, smittade som dog av annat och även de som man trodde var utan smitta men som senare visade sig vara smittade.

Från ryska regeringen varnas också för att de officiella siffrorna för maj och juni, dom kommer att vara ännu mycket högre än vad som tidigare sagts, det är först då som pandemin når sin topp i Ryssland.

I Ryssland anmäls fortfarande mellan 8 och 9 000 nya bekräftat smittade varje dag och totalt handlar det om mer än en halv miljon människor.

Över hela världen har osäkerheten i alla siffror varit påtaglig under våren. I grund och botten vet vi ju inte hur många som verkligen smittats av corona, inte i Sverige och inte i Ryssland.

Men i Ryssland finns inte oberoende institutioner, allt är möjligt att påverka politiskt, så den ryska tilltron till hur man som medborgare efter döden blir beskriven i siffror, den har knappast ökat under våren i ryska hem.