Coronaviruset

Spanien öppnar gränserna tidigare än planerat

2:03 min

Landets premiärminister meddelade idag att landet öppnar sina gränser mot europeiska länder redan om en vecka.

Premiärminister Pedro Sánchez meddelade idag att gränskontrollerna för EU och Schengenländerna hävs den 21 juni samtidigt som Spanien avslutar det nationella nödläget. Tidigare har beskedet varit att gränserna skulle öppna den 1 juli men nu tidigareläggs det. Undantaget är grannlandet Portugal som på egen begäran väntar till den 1 juli. Då ska länderna ha ett mycket speciellt och känslosamt öppnande av gränserna med landets högsta politiker och statscheferna, säger Sánchez.

Häromdagen höll spanska regeringen sitt första fysiska möte på tre månader som inleddes med en tyst minut för de många som dött i landet av Covid-19. Pedro Sanchez och hans ministrar stod med avstånd bredvid varandra med allvarliga miner bakom ansiktsmaskerna.

Sánchez höll en videokonferens med regionala ledare idag. Karantänsreglerna som gäller nu för personer som reser in i landet lyfts också för Schengenländerna den 21 juni.

Viruset är nu under kontroll i det hårt drabbade Spanien, enligt regeringen. Sánchez medger att det innebär risker att öppna gränserna men säger att landet är förberett. Regler om bland annat social distansering och användning av ansiktsmasker kommer att gälla även efter att att nödläget hävts.

Trycket har varit hårt på Spanien - en av världens största turistdestinationer - att ta emot besökare. Många svenskar är bland dom som vill resa dit i sommar, men fortfarande gäller svenska utrikesdepartementets avrådan från icke nödvändiga utlandsresor till och med den 15 juli. Det påverkar också flygtrafiken härifrån och hur försäkringar gäller vid utlandsvistelser. Utrikesdepartementet vill inte kommentera Spaniens beslut idag.