Frankrike

Macron: En första seger mot viruset

2:00 min

I dag går Frankrike in i sin nästa öppningsfas under coronapandemin. För nu blir det enklare att resa till Frankrike igen. Det sa den franske president Macron vid ett tv-sänt tal igår kväll.

– Jag gläds med folket över den första segern över viruset, sa Emmanuel Macron.

Från och med i dag tas de särskilda gränskontrollerna bort för resor till Frankrike och från den första juli så blir resor mellan Frankrike och länder utanför Europa också lättare.

Hela Frankrike utom ön Mayotte samt Guyana får grönt ljust att träda in i nästa öppningsfas under coronaepidemin. Det innebär att restauranger och caféer får öppna för inomhusservering även i Parisregionen och det blir återigen möjligt att besöka anhöriga på äldreboenden och vårdhem. Om ännu en vecka, den 22 juni öppnar daghem, och högstadieskolor.

– Men vi kan inte sänka garden helt, sa Macron. Fysiskt avstånd är fortfarande nödvändigt.

När en rekonstruktion av ekonomin nu inleds så ska den vara ekologisk och solidarisk. Macron återkom till betydelsen av att Europa är starkt och självständigt gentemot Kina och USA.

Macrons svar på den aktuella debatten om rasism och polisvåld, är att inte glömma historien, men samtidigt får ens namn eller hudfärg inte innebära ett hinder. Och polisen som ständigt är utsatt genom sitt arbete förtjänar ett erkännande.

Han antydde att förändringar är på gång inom organisation av staten, som innebär en decentralisering av makten. Arbetet med att dra upp nya riktlinjer inleds nu och ytterligare detaljer kommer att presenteras under juli månad.