Coronapandemin

ARN: Pengar tillbaka för inställda evenemang

1:21 min

Den som köpt biljett till ett evenemang som ställts in på grund av coronapandemin ska inte behöva betala. Det skriver Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gällande två vägledande beslut som rör inställda evenemang.

”Den som inte får en avtalad prestation, till exempel möjligheten att delta i ett motionslopp eller gå på en konsert, är alltså som utgångspunkt inte skyldig att betala för den”, säger Marcus Isgren ARN:s ordförande i ett pressmeddelande.

Detta efter att ARN fattat beslut i två separata ärenden. Det ena gällde cykeltävlingen Vätternrundan som ställdes in där det fanns ett avtalsvillkor som skulle begränsa arrangörens återbetalningsskyldighet till 50 procent av anmälningsavgiften vid så kallade extraordinära omständigheter.

Det andra fallet rör en musikkonsert som där arrangören erbjudit konsumenten att närvara vid konserten ett år senare.

”Själva datumet för en konsert är oftast avgörande för konsumentens val att köpa biljetten. Det är därför inte möjligt för arrangören att utan konsumentens godkännande tvinga denne att godta att biljetterna ska gälla för ett motsvarande evenemang en annan dag”, säger Marcus Isgren, vilket gör att konsumenten nu anses få tillbaka beloppet för den köpta biljetten.