Coronakrisen

200 000 nya arbetslösa under coronakrisen

2:04 min

Arbetslösheten fortsätter att stiga i rask takt. Förra veckan skrev över 17 000 personer in sig på Arbetsförmedlingen vilket betyder att fler än 200 000 nya arbetslösa har registrerats under coronakrisen.

– Det är vanligtvis många som skriver in sig här i juni, men i år har vi sett att det är betydligt fler ungdomar som inte har hittat några sommarjobb och som anmäler sig som arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Vad kommer det sig?

– Det handlar om den pågående krisen till följd av corona. Många av de jobb som har försvunnit är typiska jobb som ungdomar får på sommaren, i hotell och restaurang och i handeln.

Förra veckan var den andra värsta hittills under krisen sett till antalet nyinskrivna arbetslösa, 17 000 personer, och av dem var cirka 7 000 unga mellan 18 och 24 år.

Till det ska man lägga en stor grupp unga som varken arbetar eller studerar och som inte heller anmäler sig på Arbetsförmedlingen, säger analyschef Annika Sundén.

– Det rör sig om ungefär 65 000 ungdomar enligt den senaste mätningen som Statistiska centralbyrån gör. Det är ju ett mörkertal och svårt att veta exakt hur många de är.

Antalet anställda som varslas om uppsägning har lagt sig på en lägre nivå nu även om den fortfarande är högre än normalt. Förra veckan fick drygt 2 000 personer reda på att de riskerar att bli av med sina jobb. De flesta varsel kommer nu i industrin till skillnad från tidigare när servicebranscherna dominerade totalt.

– Det är ett fortsatt väldigt allvarligt läge på arbetsmarknaden, men regeringens åtgärder, framför allt korttidspermitteringar, har ju dämpat varslen, säger Annika Sundén.

Arbetslöshetsnivån ligger nu på 8,8 procent, enligt er statistik. Var ska det här sluta någonstans?

– Vår bedömning är att arbetslösheten kommer fortsätta stiga och i morgon presenterar vi vår nya prognos för hur utvecklingen ser ut.