HBTQ-rättigheter

Polens president går till attack mot Hbtq-rörelsen

2:11 min

Hbtq-personers rättigheter har seglat upp som en stor valfråga inför presidentvalet i Polen på söndag nästa vecka. Det efter att Polens president Andrzej Duda gått till hård attack mot hbtq-rörelsen och bland annat jämfört den med kommunism.

– Under kommunisttiden tvingades barnen på en kommunistisk ideologi, i dag vill de tvinga på oss en annan, en ny ideologi, en ny slags Bolsjevism, sa Andrzej Duda under sitt kampanjtal i staden Brzeg i södra Polen i går.

Hbtq-rörelsen har utmålats av den sittande presidenten och regeringspartiet Lag och Rättvisa som ett av de största hoten mot den polska nationen, som något skadligt och farligt för barn och unga.

I talet nämnde Duda bland annat sexualundervisning i skolan som enligt presidenten bidrar till sexualisering av barn och sexmissbruk, retorik som hbtq-aktivisten Bart Staszewski är djupt oroad över.
– Det är vidrigt. Alltid när de använder det här språket mot oss spär de på homofobin i landet, säger han.

På söndag nästa vecka går Polen till presidentval, flera bedömare anser att de senaste utspelen från Duda och andra regeringsallierade politiker är ett sätt att avleda uppmärksamheten från andra problem i landet, som till exempel ekonomin. Det samtidigt som man vill försvaga chanserna för det största oppositionspartiets kandidat Rafał Trzaskowski som i sin roll som borgmästare i Warszawa arbetat för att stärka hbtq-personers rättigheter.

I dag fortsätter Duda sin kampanj och ska bland annat tala i Lublin, i sydöstra Polen, aktivisten Bart Staszewskis hemstad.
– Jag skulle vilja att han ber om ursäkt för det han har sagt, säger han.