ASien

20 döda i våldsamheter vid indisk-kinesiska gränsen

1:41 min

Tjugo indiska soldater dog i de våldsamma sammandrabbningarna vid gränsen mot Kina igår natt, det uppger den indiska armén enligt nyhetsbyrån AFP. Tidigare uppgifter gjorde gällande att tre indiska soldater dödats.

Nattens sammandrabbning i Galwandalen i Ladakh rapporteras vara den första med dödlig utgång på flera decennier i den här konflikten.

Indien och Kina delar en 350 mil lång gräns, bland annat så ligger delar av Kashmir i Kina. Ett område som Indien gör anspråk på. Området består mestadels av en glaciär men Kina ser den som strategiskt viktig.

1962 ledde konflikten till ett krig som Indien förlorade.

Konflikten kring hur den internationella gränsen ska dras eskalerade efter att Indien upphävde Jammu Kashmirs och Ladakhs självbestämmande i augusti i fjol.

Just Ladakh intresserar Kina och man ogillar att Indien bygger en ny motorväg i området. Historiskt var området en del av regionens viktiga handelsvägar men efter att Kina stärkte sin kontroll av Tibet så minskade handeln och bergsmassiven blev istället en turistattraktion.

Indiska medier har rapporterat att ett stort antal kinesiska soldater tagit sig in i området den senaste månaden med slagsmål och stenkastning som följd. Kina å sin sida hävdar att indiska soldater korsat gränsen. Bägge sidor har också genomfört förstärkningar av sina militära förmåga i området och har positionerat sig bara några hundra meter ifrån varandra. Efter diplomatiska samtal här i juni kom man överens om att försöka lösa konflikten på fredlig väg – men i natt utbröt alltså stridigheter.

För Indiens del så är relationen med den mäktige grannen i norr svårmanövrerad. Man är beroende av goda handelsrelationer. Samtidigt väcker Kinas engagemang i stora infrastrukturprojekt i Indiens grannländer stor oro eftersom man känner sig omringad av kinesiska intressen. Det är känsligt eftersom Indiens relation till flera av grannländerna redan från början är konfliktfylld.