Nya coronaviruset

Så bryter corona igenom kroppens försvar

2:00 min

Ny upptäckt visar att kroppens första försvarslinje mot virus, interferon, inte bildas i tillräcklig mängd när viruset SARS-CoV-2 angriper människan. Men det finns hopp.

Kroppens första försvarslinje mot virus tycks inte bildas i tillräcklig mängd när viruset SARS-CoV-2 attackerar människan. Den här upptäckten tror professorn i infektionssjukdomar Anders Sönnerborg vid Karolinska institutet är av stor vikt.

– Jag känner mej övertygad om att det här är en viktig mekanism.

Det handlar om interferon. Det är bland annat med hjälp av en ständigt påslagen interferonproduktion som fladdermöss klarar av en stor mängd virus. I människan ingår det i kroppens första försvarslinje.

I vanliga fall klyver interferon virus som invaderar människan. Interferonet tillhör det medfödda immunförsvaret, som alltid snabbt är på plats när inkräktare tar sig in i kroppen. Men viruset SARS-CoV-2, som leder till sjukdomen covid-19, verkar kunna sabotera den försvarslinjen. Det visar en studie i tidskriften Cell.

Det här kan låta som en negativ nyhet. Men är snarare tvärtom. För det finns redan läkemedel som kan hjälpa till att skapa mer interferon. I en studie i The Lancet kunde forskare från Hongkong visa att om läkemedel med det som kallas beta-interferon gavs till patienter inom sju dagar från första symptom så blev patienterna snabbt bättre och hade mindre mängd virus.

– Den slutsatsen blir att beta-interferon hade en stor roll här för att kämpa ned viruset och också förkorta tiden som patienterna var sjuka, säger Anders Sönnerborg.