Covid-19

Brittiska forskare: Kortisonmedicin kan rädda liv

1:52 min

En vanlig kortisonmedicin, dexametason, kan rädda vissa svårt covid-19-sjuka patienters liv. Det har brittiska forskare kommit fram till.

Det är inom ramen för en större klinisk studie i Storbritannien där en mängd olika redan existerande läkemedel testats för att se om de har någon effekt på behandlingen av svårt covid-19-sjuka patienter som just kortisonmedicinen dexametason visat sig ha en livräddande effekt för vissa covid-patienter.

Läkemedlet är en tämligen vanlig, starkt antiinflammatorisk medicin som enligt Fass i Sverige används i vissa cancerbehandlingar och mot allergiutbrott bland annat

Enligt studien minskar risken att dö för patienter som behandlas för svår covid-19, som ligger i respirator, med upp till en tredjedel om de får dexametason.

Eller uttryckt på annat sätt, enligt studien kan var åttonde patient som vårdas i respirator för covid-19 räddas och var 25 som får någon form av syrgasbehandling, om de får kortisonet.

Enligt de ansvariga för studien hade omkring 5 000 brittiska liv kunnat räddas om medicinen använts från början av pandemin.

Och enligt den brittiske hälsoministern Matt Hancock kommer nu medicinen, som är förhållandevis billig, börja användas på bred front för de svårast covidsjuka i Storbritannien.

Tusentals patienter och flera sjukhus i Storbritannien har deltagit i studien, som inleddes i mars.

– Det här visar att dexametason kan rädda liv på coronapatienter som ligger i respirator eller får syrgas, säger Martin Landray på universitetet i Oxford som lett studien.

Och Chris Whitty, regeringens chefsrådgivare i medicinska frågor säger att detta är det viktigaste resultatet från en klinisk studie under hela pandemin.

De ansvariga för studien betonar dock att det bara handlar om en effekt för de allra svårast sjuka, medicinen antas inte ha någon effekt på covidsjuk med lindriga symptom.