Stockholm

Lagren av skyddsutrustning tog slut på fyra dagar

1:48 min

Lagren av skyddsutrustning – såsom ansiktsmasker och förkläden – tog slut på bara fyra dagar när pandemin slog till mot Stockholm. Det berättar regionrådet Irene Svenonius (M) i en intervju med Ekot. I dag togs beslut om att hålla betydligt större lager i framtiden.

– Vi har inte haft tydliga mål för hur stora lagren skulle vara det borde vi naturligtvis ha haft och det är en av lärdomarna i den här pandemin. Nu tar vi fram de här besluten skyndsammast för att aldrig mer hamna i den situationen, det är självklart så att våra lager var för små.

Innan coronaepidemin hade Stockholmsregionen ett mindre lager av skyddsutrustning. Bedömningen var att det skulle räcka en månad. Men det visade sig vara fel. Väldigt fel.

– Det var ju en tio, elva artiklar som påverkades väldigt mycket av pandemin. Det jag tror gick snabbast var andningsskydd och skyddsförkläden och där tog det fyra dagar att göra slut på en månads normalförbrukning det som var normalförbrukning tidigare.

Och på dagens regionstyrelsemöte togs beslut om att de nya lagret ska räcka i tre månader. Beräknat på vad Irene Svenonius ser som det nya normala. Den faktiska förbrukningen i dag.

– Vi måste ha betydligt större skyddsvallar för framtida kriser och då baserar sig lagerkunskapen på den kunskapen vi har nu från vårens förbrukning.

– När skyddsutrustning kunde ta slut så fort och det var bara timmar till att personalen inte hade det de behövde. Det får aldrig upprepas.

Vad tänkte du då att när du upptäckte att det här räckte bara i fyra dagar?

– Jag blev jätteorolig.