Coronaviruset.

Väldigt liten risk att smittas av coronaviruset när man badar

1:57 min

Obefintlig risk att smittas via badvattnet. Coronaviruset trivs bäst i 4-gradigt vatten och är känsligt för klor, enligt studier.

Att smittas av coronaviruset via vattnet när du badar - det är praktiskt taget omöjligt. Det säger Mats Wahlgren, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

- Att det nya coronaviruset skulle finnas i, och spridas via vatten, det finns det väldigt lite data på, så jag tycker inte man ska tänka så, säger han.

Av förklarliga själ finns inte mycket forskning kring coronaviruset och dess eventuella spridning i vatten, än.

Men några studier har sammanfattat det man vet om det här virusets närmsta släktingar, de redan etablerade coronavirusen, och de säger att viruset kan finnas i vatten och överlever en viss tid där, men att vattentemperaturen verkar spela en viktig roll.

- Viruset trivs bäst när det är 4 grader, och det är ju oftast 20, kanske 25 grader när man badar.

Om virus skulle hamna i vattnet späds det ut fort, och sannolikheten att det skulle ta sig in i våra kroppar, ens via en kallsup, är liten, säger Mats Wahlgren. Dessutom verkar det som om viruset är känsligt för klor, och alltså oskadliggörs i poolanläggningar.

- Enligt Världshälsoorganisationen inaktiveras det relativt lätt av klor. Man rekommenderar en lägsta halt av 1 mg klor per liter vatten, säger han.

- Men om min badgranne spottar och snorar efter att hen har doppat ner huvudet under vattnet då? Bör jag bli orolig då?

- Jag tycker inte att man behöver vara orolig för det. Det viktigaste är förstås att man håller avstånd. Två meter mellan handdukarna, minst, och att man badar med avstånd, säger Mats Wahlgren.