Gujarat

Upptrappning i indisk-kinesisk gränskonflikt

2:00 min

Den våldsamma sammandrabbningen mellan indiska och kinesiska soldater i Ladakh häromnatten resulterade i att tjugo indiska soldater dog, och inte tre som rapporterades först. Det figurerar också uppgifter om att ett stort antal kinesiska soldater dödades.

Med munskydden på protesterar en grupp indier i premiärminister Narendra Modis hemstat Gujarat mot att indiska soldater dött i den uppblossade gränskonflikten i Galwandalen i Himalaya.

Dalen ligger mitt emellan det Kinakontrollerade Tibet och Ladakh, ett område som Indiens regering har stora planer för. En ny motorväg i Ladakh har skapat irritation i Peking och spätt på den flera decennier långa gränskonflikten. De senaste veckorna har båda sidor rustat och flera sammandrabbningar ägt rum.

Exakt vad som hände häromnatten är inte helt klarlagt. Enligt indiska medieuppgifter ska indiska styrkor kommit på kinesiska soldater med att vara kvar i ett område som de enligt en överenskommelse skulle ha lämnat.

Kina och sin sida framhåller att de indiska soldaterna var inne på kinesiskt territorium. Inga skott ska ha avlossats men ett flera timmar långt slagsmål ha utbrutit som ledde till de första dödsfallen på flera decennier i den här konflikten.

Utvecklingen har väckt förvåning i Indien.

– Det här var inte förväntat, vi har inte sätt den här sortens agerande vid gränsen på många år, sa den pensionerade generalen Narasimanh tillika medlem i Indiens säkerhetsråd i en intervju med India today.

Både länderna är inne i en fas av konfrontation i sin grannrelationer. Kina har Hongkongprotesterna att hantera och för Indien är konflikten med Pakistan över Kashmir inne i en extra aktiv fas för tillfället. Landet har också en pågående gränskonflikt med Nepal som även den lett till våldsamheter.