Tre snabba frågor

Naila Saleem: Kina har aldrig accepterat gränsdragningen

1:49 min

Tjugo indiska soldater dog i de våldsamma sammandrabbningarna mellan indisk och kinesisk militär häromnatten. Det är första gången på flera decennier som den här gränskonflikten krävt några liv.

Ekots reporter Naila Saleem bevakar Indien – vad var det som hände?

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Det är ännu oklart. Kina hävdar att indiska soldater korsade gränsen två gånger och att det ledde till slagsmål. Indien säger att konfrontationen ägde rum efter att Kina försökt ändra status quo i Galwandalen, låter lite kryptiskt men indiska medier rapporterar att kinesiska soldater var kvar i ett område som de enligt överenskommelse skulle ha lämnat – och att detta ledde till handgemäng och ett våldsamt slagsmål med tillhyggen och stenar. Indisk militär har bekräftat att 20 soldater dött till följd av sina skador medan Kina än så länge inte bekräftat uppgifterna om att kinesiska soldater också ska ha dött.

Vad handlar den här konflikten om?

Båda länder anser sig ha rätt till samma område som ligger mellan Tibet och Ladakh och har också utkämpat ett krig 1962 över gränsdragningen. Det förlorade Indien. Sedan dess har konflikten blossat upp emellanåt, 2017 gick kinesiska soldater in i det omstridda området under 72 dagar – men de har också råkat i slagsmål med varandra på andra ställen längs den gemensamma gränsen.

Den nuvarande gränsdragningen gjordes mellan britter och Nepal 1914 men den har Kina aldrig accepterat.

Varför händer det här nu?

Länderna har mobiliserat både manskap och försvarsmateriel längs gränsen i flera veckor nu och slagsmål har förekommit – samtidigt uttrycker många bedömare förvåning över det att det gick som det gick. Båda länderna är hårt drabbade av coronaviruset och står inför en mängd utmaningar just nu.